Obsah:

Odpočítavacie hodiny s diódami LED: 3 kroky
Odpočítavacie hodiny s diódami LED: 3 kroky

Video: Odpočítavacie hodiny s diódami LED: 3 kroky

Video: Odpočítavacie hodiny s diódami LED: 3 kroky
Video: Удаленно контролировать энергопотребление дома | ПЗЭМ-004Т | Облако Интернета вещей RemoteXY 2024, Júl
Anonim
Odpočítavacie hodiny s LED diódami
Odpočítavacie hodiny s LED diódami

Toto je niekoľko stručných poznámok o „Odpočítavacích hodinách“, ktoré som postavil pred 10 rokmi pre Y2K, Hodiny sú spredu 4 metre štvorcové. Je hrubý asi 4 palce a beží na vstavanom mikrokontroléri. Každý segment je vyrobený z približne 20 x 10 mm diód LED.

Nemôžem ho odfotiť, pretože je WAAAY príliš svetlý! Panel bol vyrezaný zo šablóny, ktorú som vyrobil pre bežný router, s predĺženou šablónou za rezačkou. Šablónu som vyrobil z tvrdej lepenky (drevovláknitá doska US-ian?) A len opatrne som ju zarovnal so značkami na paneli, aby som ju vystrihol. Rozloženie druhej Leds bolo viac sviňa, ako som čakal - urobte matematiku opatrne, aby ste ich PERFEKTNE postavili.

Krok 1: Číslica

Číslica
Číslica
Číslica
Číslica

Tu je pohľad na zadnú časť segmentu. Na pohon každej banky diód LED som použil klasický obvod konštantného prúdu LM317.

Ovládače pre displeje sú vybavené prevodníkmi sériovo-paralelných, ktoré boli zrejme nahradené týmito vecami: https://www.allegromicro.com/en/Products/Part_Numbers/6275/index.asp… tieto nové diely budú urobiť všetko, čo som potom urobil aj s 317 - kompletný LED ovládač v jednom čipe. Iba jeden odpor nastavuje jas pre všetky LED diódy! Každá číslica je riadená týmto pripútaným plochým káblom, ktorý prenáša všetky bežné signály pre tieto čipy, Vcc, GND Clock, Latch Enable a výstup povoľuje. Z počítača teda odchádza iba 6 drôtov pre VŠETKY segmenty VŠETKÝCH znakov a 60 sekundové diódy LED okolo okraja. Každý pohonný čip má však jednu jedinečnú líniu (ružový drôt), ktorá reťazí celým systémom. Displej vyzerá ako veľmi dlhý posuvný register - pozri diagram nižšie Aktualizácia displeja trvá veľmi malý zlomok sekundy.

Krok 2: Mikrokontrolér

Mikrokontrolér
Mikrokontrolér

Úplne milujem mikrokontrolér 8052, jeho druhý zdroj a vyladené takmer každým. Profesionálny používateľ si môže dokonca stiahnuť kód VHDL na implementáciu kódu FPGA a vyladiť celé jadro tak, aby poháňal akýkoľvek podivný hardvér, ktorý by som chcel predstaviť. Medzi výrobcov patria Atmel, NXP a WinBond. Vývojové nástroje sú lacné, existujú aj bezplatné assemblery a bezplatné kompilátory „C“(SDCC). V skutočnosti som to naprogramoval úplne v jazyku Pascal pomocou kusu kódu assembleru špeciálne napísaného tak, aby aktualizácia displeja bola vykonaná čo najrýchlejšie. V určitom okamihu pošlem kód aj ja. Toto je riadiaci počítač. CPU sa nazýva Dallas DS2250T a prišiel ako malá doska v štýle karty SIMM obsahujúca 32 kB pamäte RAM napájanej z batérie, používanej na programy a 8 kB pamäte RAM na používanie údajov programu. Veľké 40 -pinové čipy sú viac sériovo -paralelných čipov pre druhé LED diódy. Pod 40 -pinovými balíkmi sa nachádza čipový radič LS125 na pohon páskových káblov. Biely konektor v hornej časti slúžil na sadu tlačidiel na nastavenie hodín.

Krok 3: Poznámky k softvéru

Poznámky k softvéru
Poznámky k softvéru

Napísal som jednoduchý kus kódu PC, aby som presne vypočítal, koľko hodín bolo v akomkoľvek intervale medzi tým, kedy ste chceli, aby začalo odpočítavanie, a „nulovou hodinou“. Vstavaný program každú sekundu testoval svoje vnútorné hodiny a znížil zobrazenie. Každú minútu sa všetky LED rozsvietili a postupne sa vypínali, kým ste opäť nedosiahli 60. Rovnako ako budík je k dispozícii malý panel s tlačidlami na nastavenie displeja.

Odporúča: