Obsah:

Bluetooth riadený vianočný stromček NeoPixel: 5 krokov
Bluetooth riadený vianočný stromček NeoPixel: 5 krokov

Video: Bluetooth riadený vianočný stromček NeoPixel: 5 krokov

Video: Bluetooth riadený vianočný stromček NeoPixel: 5 krokov
Video: NeoPixel tree with illuminated star 2024, Júl
Anonim

Zaujíma vás, ako tento rok pridať IoT (internet vecí) do vianočného stromčeka? No je to úplne možné! Osobne nazývam tento projekt „ArduXmas“a pozostáva z LED diódy RGB NeoPixel ovládanej doskou Arduino prostredníctvom Bluetooth. Toto je projekt priateľský pre začiatočníkov a skvelý úvod do Arduino e IoT, tak si vezmite svoje nástroje a poďme na to!

Zásoby:

Na tento projekt budete potrebovať:

  • Arduino (používal som Nano, ale každá verzia bude fungovať, len sa uistite, že je vaša doska správne napájaná)
  • LED pásik NeoPixel WS2812b
  • Modul Bluetooth HC-06
  • Napájanie 5V 2A DC
  • Napájací konektor/konektor DC
  • Fenolitová doska na uchytenie komponentov
  • Prípadová skriňa
  • Smartfón s Androidom s nainštalovanou aplikáciou Blynk

Krok 1: Okruh

Okruh
Okruh
Okruh
Okruh
Okruh
Okruh

Elektronika tohto projektu je veľmi jednoduchá. Modul Arduino, modul Bluetooth a pásik LED sú napájané napájaním 5 V (uistite sa, že sú všetky GND spojené dohromady). Doska Arduino je napájaná z 5V portu (POZOR: Napájanie Arduina pomocou 5V portu môže poškodiť vašu dosku, ak nie ste opatrní. Uistite sa, že používate 5V regulovaný zdroj a nemiešajte +5V a drôty GND). Prúd dodávaný vašim zdrojom napájania bude závisieť od dĺžky vášho LED pásu. Používam 180 LED diód so 40% plného napätia a 2 ampéry dobre držia, ale vždy sa ubezpečte, že ste dodali potrebný prúd (NEZABUDNITE: Každá RGB LED dióda používa približne 20 mA + 20 mA + 20 mA = 60 mA).

Modul Bluetooth HC-06 je pripojený k pinom 0 a 1 (RX, TX) Arduina, nezabudnite, že na použitie tohto modulu je kolík RX HC-06 pripojený k TX Arduina a kolík TX HC-06 je pripojený k Arduino RX. Toto sú kolíky sériového pripojenia na doske a slúžia na príjem príkazov zo smartfónu. Pridal som prepínač na ľahké zapnutie/vypnutie modulu, aby som ho mohol vypnúť pri programovaní dosky, inak počítač nemôže komunikovať s Arduinom.

V obvode je dátový výstupný kolík na LED pásik digitálnym kolíkom 2, ale môžete si vybrať ľubovoľný pin PWM a v kóde ho zodpovedajúcim spôsobom zmeniť (PAMATUJTE: LED pásy NeoPixel majú smer pre dátový signál. Vždy hľadajte ikony šípok vo vašom páse).

Aby sa vytvorili spoje, používam fenolitovú dosku s otvormi, aby bolo možné budúci rok ľahko spájkovať a rozoberať.

Krok 2: Príloha

Príloha
Príloha
Príloha
Príloha
Príloha
Príloha

Na skriňu používam iba staré puzdro na napájanie notebooku, ktoré krásne zapadá do súčastí. Všetko zaistite horúcim lepidlom a ponechajte otvory pre port USB Arduino, prepínač HC-06, konektor DC a konektor LED pásky.

Krok 3: Aplikácia Blynk

Aplikácia Blynk
Aplikácia Blynk
Aplikácia Blynk
Aplikácia Blynk
Aplikácia Blynk
Aplikácia Blynk

Na komunikáciu s Arduinom používame aplikáciu Blynk. S Blynkom môžete ľahko vytvárať rozhrania na odosielanie údajov zo smartfónu na hardvér alebo naopak. Je tiež možné priamo ovládať porty mikrokontroléra bez zmeny jedného riadku kódu!

UPOZORNENIE: Táto aplikácia bohužiaľ bude fungovať iba pre smarfóny Android, pretože funkcia Bluetooth je stále v beta verzii a zatiaľ nie je k dispozícii pre IOS, to tiež znamená, že nebude možné projekt exportovať ako samostatnú aplikáciu.

Nastavte si aplikáciu tak, aby dostávala overovací token pre váš projekt do vašej e -mailovej schránky (toto overenie bude potrebné neskôr v kóde Arduina). Webová stránka Blynk má o tom skvelý podrobný návod, pozrite sa na to:

V tomto projekte používam dve tlačidlá na zapnutie 2 vopred kódovaných svetelných animácií; jeden komponent RGB na nastavenie farby pásu LED; jeden posúvač na ovládanie jasu a jeden komponent bluetooth na pripojenie k Arduinu. Pozrite sa na obrázky a zistite, ako sú jednotlivé súčasti nakonfigurované. Dávajte pozor na piny používané v tomto projekte, pretože používame virtuálne piny Blynk, je to príjemná funkcia, ktorá umožňuje odosielať údaje z aplikácie na hardvér. Ďalšie informácie o virtuálnych pinoch:

Krok 4: Arduino kód

Arduino kód
Arduino kód

Je čas urobiť nejaký kód! Súbor, ktorý som poskytol, má základnú štruktúru na spustenie projektu, ale môžete ho ľubovoľne zmeniť. Na to, aby fungoval správne, však musíte nahradiť autentifikačný znak tokenom, ktorý ste dostali do svojej e -mailovej schránky. Nezabudnite tiež zmeniť premenné LED_PIN a LED_COUNT podľa svojho nastavenia.

Správanie LED diód je diktované premennou anim, ktorá sa zmení, keď aplikácia prijme požiadavku. Môžete pridať toľko možností pre animácie, koľko chcete, stačí pridať svoju funkciu do štruktúry prepínača vo funkcii toggleAnimation () a priradiť zodpovedajúce čítanie virtuálneho pinu v hornej časti kódu.

Animácia spustená v slučke () je viazaná na časovač spustený v intervaloch 100 ms. Je to nevyhnutné a neodporúčam to meniť, pretože to zasahuje do príkazu Blynk.run () a pripojenie sa vypne, ak knižnica Blynk v krátkom časovom období zistí príliš veľa požiadaviek.

Odporúča: