Obsah:

Okruh zlodeja Joule Ako vytvoriť a obvod Vysvetlenie: 5 krokov
Okruh zlodeja Joule Ako vytvoriť a obvod Vysvetlenie: 5 krokov

Video: Okruh zlodeja Joule Ako vytvoriť a obvod Vysvetlenie: 5 krokov

Video: Okruh zlodeja Joule Ako vytvoriť a obvod Vysvetlenie: 5 krokov
Video: Bitcoin mining | How to Make Money from Bitcoin Mining in 2022 latest| 2024, Júl
Anonim
Image
Image

„Zlodej Joule“je jednoduchý obvod na zvýšenie napätia. Môže zvýšiť napätie zdroja energie zmenou konštantného signálu nízkeho napätia na sériu rýchlych impulzov pri vyššom napätí. Najčastejšie vidíte tento druh obvodu používaného na napájanie LED diód „vybitou“batériou, ale existuje mnoho ďalších potenciálnych aplikácií pre takýto obvod.

Krok 1: Zhromaždite svoje súčiastky

Zhromaždite svoje súčiastky
Zhromaždite svoje súčiastky
Zhromaždite svoje súčiastky
Zhromaždite svoje súčiastky
Zhromaždite svoje súčiastky
Zhromaždite svoje súčiastky

KÚPIŤ ČASTI: KÚPIŤ tranzistor 2N3904:

www.utsource.net/itm/p/95477.html

KÚPIŤ 1K odpor:

www.utsource.net/itm/p/6491260.html

/////////////////////////////////////////////////////////////////

Feritové toroidné jadro

Niekoľko drôtov

NPN tranzistor 2N2222, 2N3904 alebo podobný

Led

1k ohmový odpor

Použitá batéria AA (ak ju nemáte, môžete použiť aj novú batériu AA)

Odkaz na nákup komponentov (pobočka):-

Toroidové feritové jadro -

www.banggood.com/5pcs-Micrometals-Amidon-I…

www.banggood.com/22x14x8mm-Power-Transform…

Tranzistor (2n3904):-

www.banggood.com/100Pcs-2N3904-TO-92-NPN-G…

Sada rezistorov -

www.banggood.com/200pcs-20-Value-1W-5-Resi…

www.banggood.com/560-Pcs-1-ohm-to-10M-ohm-…

LED:-

www.banggood.com/100pcs-F5-5mm-White-Brigh…

www.banggood.com/100pcs-20Ma-F5-5MM-5Color…

Krok 2: Vysvetlenie obvodu a práce

Vysvetlenie obvodu a práce
Vysvetlenie obvodu a práce

Joule Thief je samokmitajúci zosilňovač napätia. Zachytáva stabilný signál nízkeho napätia a prevádza ho na sériu vysokofrekvenčných impulzov pri vyššom napätí. Takto funguje základný zlodej Joule, krok za krokom:

1. Spočiatku je tranzistor vypnutý.

2. Malé množstvo elektriny prejde cez odpor a prvú cievku do základne tranzistora. Čiastočne sa tým otvorí kanál kolektor-emitor. Elektrická energia je teraz schopná prechádzať druhou cievkou a kanálom kolektora a emitora tranzistora.

3. Rastúce množstvo elektriny cez druhú cievku generuje magnetické pole, ktoré indukuje väčšie množstvo elektriny v prvej cievke.

4. Indukovaná elektrina v prvej cievke ide do základne tranzistora a ešte viac otvára kanál kolektor-emitor. To umožňuje ešte viac elektriny prechádzať druhou cievkou a kanálom kolektora a emitora tranzistora.

5. Kroky 3 a 4 sa opakujú v slučke spätnej väzby, kým nie je báza tranzistora nasýtená a kanál kolektora a emitora je úplne otvorený. Elektrická energia prechádzajúca druhou cievkou a tranzistorom je teraz na maxime. V magnetickom poli druhej cievky je vybudovaných veľa energie.

6. Pretože elektrina v druhej cievke už nerastie, prestáva indukovať elektrinu v prvej cievke. To spôsobí, že do základne tranzistora prejde menej elektriny.

7. S menším množstvom elektriny vstupujúcej do základne tranzistora sa kanál kolektora-emitora začne zatvárať. To umožňuje, aby druhou cievkou prešlo menej elektriny.

8. Pokles množstva elektriny v druhej cievke indukuje záporné množstvo elektriny v prvej cievke. To spôsobuje, že do základne tranzistora ide ešte menej elektriny.

9. Kroky 7 a 8 sa opakujú v slučke spätnej väzby, kým tranzistorom neprechádza takmer žiadna elektrina.

10. Časť energie, ktorá bola uložená v magnetickom poli druhej cievky, odtekala. Stále je tu však uložených veľa energie. Táto energia musí niekam ísť. To spôsobuje zvýšenie napätia na výstupe cievky.

11. Vybudovaná elektrina nemôže prechádzať tranzistorom, takže musí prechádzať záťažou (zvyčajne LED). Napätie na výstupe cievky sa zvyšuje, až kým nedosiahne napätie, kde môže prechádzať záťažou a byť rozptýlené.

12. Vytvorená energia prechádza záťažou vo veľkom hrote. Akonáhle je energia rozptýlená, obvod sa efektívne resetuje a celý proces začína odznova. V typickom okruhu Joule Thief sa tento proces stane 50 000 krát za sekundu.

Krok 3: Naviňte Toroid

Naviňte Toroid
Naviňte Toroid
Naviňte Toroid
Naviňte Toroid
Naviňte Toroid
Naviňte Toroid

Transformátor v obvode je vyrobený vinutím drôtu okolo feritového toroidu. Tieto toroidy je možné zakúpiť u dodávateľov elektroniky alebo ich je možné získať zo starého elektronického zariadenia, ako sú napájacie zdroje.

Vezmite dva kusy tenkého izolovaného drôtu a omotajte ich okolo toroidu 8-10 krát. Dávajte pozor, aby sa žiadny z drôtov neprekrýval. Vodiče urobte čo najrovnomernejšie. Aby som držal drôty na mieste, keď som prototypoval, zabalil som toroid do pásky.

Potom spojte dva vodiče opačnej farby z oboch koncov dohromady, ako je znázornené na obrázku, a pozrite si video, aby ste lepšie porozumeli.

Krok 4: Pripojenia

Image
Image
Pripojenia
Pripojenia

Postupujte podľa vyššie uvedeného obvodu a spájkujte pozitíva LED ku kolektoru tranzistora a záporného k vysielaču a 1 k ohm k základni, potom jeden z jedného drôtu toroidu do kolektora a druhý k 1k odporu, ako je znázornené na obrázku a videu. a pripojte vodič k vysielaču, potom pripojte kladný pól batérie k dvom spoločne spojeným vodičom toroidného a záporného pólu batérie k vodiču pripojenému k vysielaču.

Krok 5: Posledný krok

Image
Image

Potom urobte toto trvalé na doske plošných spojov spolu s vypínačom, ktorým ho zapnete alebo vypnete a znova použijete starú použitú batériu AA vo svojej mini baterke vyrobenej z okruhu zlodeja joule.

Ak máte problém s obvodom atď. Pre lepšie porozumenie sa obráťte na vudeo.

Užite si výrobu vlastného zlodeja joulov a znova použite staré batérie AA.

Odporúča: