Obsah:

Nízkoenergetický monitor teploty Arduino: 4 kroky
Nízkoenergetický monitor teploty Arduino: 4 kroky

Video: Nízkoenergetický monitor teploty Arduino: 4 kroky

Video: Nízkoenergetický monitor teploty Arduino: 4 kroky
Video: How to use 4 channel Relay to control AC load with Arduino code 2024, Júl
Anonim
Image
Image
Získajte diely
Získajte diely

V tomto návode zostavujeme ďalší monitor teploty pomocou teplotného senzora DS18B20. Tento projekt je však iný. Na batérie vydrží takmer 1,5 roka! Áno! Pomocou knižnice nízkeho výkonu Arduino môžeme nechať tento projekt bežať dlho. Pokračujte v čítaní, aby ste sa dozvedeli viac!

Krok 1: Získajte diely

Časti potrebné na výstavbu tohto projektu sú tieto:

ATMEGA328P ▶

LCD displej Nokia 5110 ▶

DS18B20 ▶

Fotorezistor ▶

Kondenzátory ▶

16MHz kryštál ▶

Rezistory ▶

Multimetr Mastech 8268 ▶

Celkové náklady na projekt v čase, keď píšem tento návod, sú nižšie ako 10 $

Krok 2: Pripojte všetky diely

Pripojte všetky diely
Pripojte všetky diely
Pripojte všetky diely
Pripojte všetky diely

Teraz, keď máte všetky časti, spojme ich všetky dohromady podľa schematického diagramu.

Kľúčom k nízkej spotrebe energie tohto projektu je použitie holého čipu ATMEGA namiesto dosky Arduino. Pretože dosky Arduino používajú na prácu s mnohými rôznymi úrovňami napätia regulátor napätia, potrebujú viac energie. Tento regulátor nepotrebujeme, pretože napájame náš projekt z batérií 3AA!

V tomto projekte používam LCD displej Nokia 5110, ktorý je vynikajúci a pri vypnutom podsvietení potrebuje iba 0,2 mA prúdu. Pôsobivé!

Na detekciu svetla používame aj fotoodpor. Ak je noc, deaktivujeme LCD displej, aby sme šetrili energiou.

Ďalším malým tajomstvom je knižnica LowPower. Keď nemeriame teplotu, uložíme Arduino do režimu spánku pomocou knižnice LowPower. Keď holý čip ATMEGA spí, vyžaduje to iba 0,06 mA prúdu! To znamená, že na 3 batériách AA môžete spať čip ATMEGA viac ako 4 roky!

Vďaka šikovnému softvérovému návrhu teda dosahujeme dobrú výdrž batérie. Čip ATMEGA potrebuje v bdelom stave prúd približne 10 mA. Našim cieľom je teda nechať to väčšinu času spať. Z tohto dôvodu ho prebúdzame iba vtedy, keď potrebujeme zmerať teplotu, každé dve minúty. Keď čip ATMEGA prebudíme, urobíme všetko čo najrýchlejšie a okamžite ideme znova spať.

Algoritmus

Projekt sa prebúdza každé dve minúty. Prvá vec, ktorú urobí, je aktivovať fotorezistor zápisom VYSOKÉHO na digitálny kolík 6. Načíta hodnotu z fotorezistora a určí, či je deň alebo noc. Potom zapíše NÍZKU na digitálny kolík 6, aby sa deaktivoval fotorezistor a zachovala sa pórovitosť. Ak je noc, vypneme LCD displej, ak je ZAPNUTÝ a okamžite ideme na dve minúty spať bez toho, aby sme odčítali teplotu. Nie je to potrebné, pretože displej je vypnutý. Takto ušetríme ešte viac energie. Ak je dostatok svetla, povolíme LCD displej, ak bol deaktivovaný, odčítame teplotu, zobrazíme ho na obrazovke a ideme na dve minúty spať. Táto slučka pokračuje navždy.

Krok 3: Merania

Merania
Merania
Merania
Merania
Merania
Merania
Merania
Merania

Ako vidíte na obrázkoch, keď projekt spí a displej je zapnutý, potrebuje 0,26 mA prúdu, čo je veľmi málo, ak vezmete do úvahy skutočnosť, že máme displej!

Keď projekt meria teplotu a aktualizuje, displej potrebuje približne 11,5 mA

Nakoniec, keď je tma a ldr vypol LCD displej Nokia 5110, potrebujeme iba 0,07 mA, čo je skvelé!

Životnosť batérie

Aby som vypočítal životnosť batérie projektu, vytvoril som jednoduchý súbor programu Excel. Zadal som merania z multimetra a ako vidíte, životnosť batérie presiahne 500 dní, ak meriame teplotu každé 2 minúty! To je s použitím 3 batérií AA s kapacitou 2 500 mA. Samozrejme, ak používate lepšie batérie, ako napríklad Li-Ion 3 400 mAh, môžete svoj projekt nechať fungovať viac ako 2 roky!

Súbor programu Excel si môžete stiahnuť z tohto odkazu.

Krok 4: Kód projektu

Kódex projektu
Kódex projektu
Kódex projektu
Kódex projektu

Kód projektu je veľmi jednoduchý. V tomto kúsku kódu používame niektoré knižnice. Používame nasledujúce knižnice:

  • Knižnica s nízkym výkonom:
  • Knižnica snímačov teploty DS18B20:
  • Knižnica LCD Nokia 5110:

Kód projektu pozostáva z dvoch súborov. V prvom súbore je kód, ktorý beží na Arduine. Nasledujúci súbor obsahuje niekoľko binárnych údajov pre ikony, ktoré zobrazuje hlavný program. Oba súbory musíte vložiť do priečinka projektu, aby bolo možné správne kompilovať kód.

Kód je veľmi jednoduchý. Nájdete ho nižšie. Všetky kúzla sa dejú vo funkcii sleepForTwoMinutes. Pri tejto funkcii sme uviedli Arduino do hlbokého spánku. Problém je v použití časovača watchdog, ktorého maximálny čas, po ktorý môžeme Arduino uspať, je 8 sekúnd. Vložíme to teda do slučky 15 -krát a dostaneme požadovaný dvojminútový interval

Dúfam, že sa vám tento projekt páčil. Do skorého videnia!

Odporúča: