Obsah:

VLNOVÝ SPÍNAČ -- DOTYK MÉNY SPÍNAČ POUŽÍVAJÚCI 555: 4 kroky
VLNOVÝ SPÍNAČ -- DOTYK MÉNY SPÍNAČ POUŽÍVAJÚCI 555: 4 kroky

Video: VLNOVÝ SPÍNAČ -- DOTYK MÉNY SPÍNAČ POUŽÍVAJÚCI 555: 4 kroky

Video: VLNOVÝ SPÍNAČ -- DOTYK MÉNY SPÍNAČ POUŽÍVAJÚCI 555: 4 kroky
Video: KOMPLETNÍ NÁPLŇ!!! Laserová vodováha KEZERS SL16D-4XG laser #kezers 2024, Júl
Anonim
Vlnový spínač || DOTYKOVÝ MÉNY SPÍNAČ POUŽÍVAJÚC 555
Vlnový spínač || DOTYKOVÝ MÉNY SPÍNAČ POUŽÍVAJÚC 555

Ahojte všetci Vitajte

Dnes staviam jednoduchý bezdotykový spínač, ktorý sa aktivuje mávnutím ruky pomocou infračerveného senzora a integrovaného časovača 555, takže ho postavíme …

Jeho prevádzka je jednoduchá, pretože 555 pracujúci ako klopný obvod vo svojom obchode prevezme stav vstupu a výstup sa zmení zakaždým, keď sa vstup zmení.

Časovač 555 v bistabilnom režime, tj. Ako preklopný obvod, je možné použiť v nízkorýchlostných nepočítačových aplikáciách, ako je robotika. Jednoduchá aplikácia je robot, ktorý sa pohybuje dopredu a dozadu vždy, keď narazí na predmet.

Ako už bolo povedané, obvod klopného obvodu pomocou časovača 555 je uvedený nižšie.

Krok 1: AKO FUNGUJE

AKO TO FUNGUJE
AKO TO FUNGUJE

Zdroj:-https://www.electronicshub.org/wp-content/uploads/2015/06/Flip-flop-to-control-LED.jpg

Keď je výstup na pine 3 vysoký, kondenzátor C sa nabíja cez odpor R1 na špičkovú hodnotu, tj. VCC. Keď je výstup na pine 3 nízky, kondenzátor sa vybíja cez ten istý odpor na 0. Aby sa výstup prepol z vysokého na nízky alebo z nízkeho na vysoký, používa sa spínač na spoji spúšťacích a prahových pinov.

Delič napätia tvorený odpormi R2 a R3 poskytne napätie VCC / 2 na kolíkoch 6 a 2. Keď je spínač stlačený, toto napätie sa preruší a spustí vnútorný klopný obvod. To umožní výstupu prepínať medzi dvoma stavmi.

Krok 2: ZOZNAM KOMPONENTOV

Zoznam komponentov

1 x 555 časovač IC

2 x tranzistor BC547

Rezistor 2 x 10k

Rezistor 2 x 1k

1 x 220 k odpor

1 x uzáver 220 nf

1 x 5-voltové relé

1 x dióda 1n4007

Krok 3: SCHÉMA OKRUHU

SCHÉMA OKRUHU
SCHÉMA OKRUHU

Obvod, ktorý funguje ako prepínací klopný obvod, je uvedený nižšie. Slúži na rozsvietenie LED diódy a pri stlačení spínača sa LED prepína medzi ON a OFF.

Pretože používam modul IR senzora, jeho hodnota je vysoká alebo nízka, ale potreboval som pripojiť dva kolíky ako prepínač, rozhodol som sa použiť jednoduchý tranzistor bc547 (Q1) ako spínač, ako je znázornené na schéme zapojenia nižšie. V mojom obvode to funguje dobre, pretože na základňu tranzistora platí vysoké napätie, prúdová hviezda prúdiaca z kolektora na základňu funguje ako vodič.