Obsah:

Hodiny NeoPixel s budíkom: 4 kroky
Hodiny NeoPixel s budíkom: 4 kroky

Video: Hodiny NeoPixel s budíkom: 4 kroky

Video: Hodiny NeoPixel s budíkom: 4 kroky
Video: digitronove hodiny s budíkom.AVI 2024, Júl
Anonim
Image
Image
Komponenty
Komponenty

Čaute ľudia, Vstávať skoro ráno je niekedy ťažké. Zvlášť, keď je vonku zamračené, prší alebo je zima. Keďže som si sám vyrobil hodiny s budíkom, vstávanie je pre mňa oveľa príjemnejšie.:)

Na ovládanie času a alarmu som použil presný modul RTC. Dva prstence NeoPixel zobrazujú čas (zaujímajú vás tiež LED svetlá?). Zvukový výstup ovláda modul MP3. A nastavenie prebieha cez bluetooth.

V tomto návode som sa trochu inšpiroval projektom NeoClock.

Krok 1: Komponenty

Komponenty
Komponenty
Komponenty
Komponenty
Komponenty
Komponenty

Modul RTC

Ako som písal, použil som presný modul RTC od Sparkfun - DeadOn RTC. Modul je ideálny pre hodiny, kalendáre alebo akýkoľvek iný projekt na udržiavanie času. Komunikácia medzi mikrokontrolérom a modulom RTC sa dosahuje pomocou štvorvodičového rozhrania SPI. Ak nie je napájaný z primárneho zdroja, je možné čip nastaviť tak, aby bežal na záložnej batérii. Spoločnosť Sparkfun napísala pre modul knižnicu Arduino, ktorá sa stará o všetku komunikáciu SPI. Spoločnosť Sparkfun napísala aj sprievodcu pripojením DeadOn RTC Breakout.

Sériový prehrávač MP3

Na trhu je niekoľko modulov. Použil som modul Open-smart Serial MP3 s reproduktorovým výstupom. Na stole je 3W zosilňovač.

Na palube je tiež zásuvka na kartu TF, takže môžete pripojiť kartu micro SD, ktorá ukladá zvukové súbory vo formáte MP3 alebo WAV. Použil som 8 GB kartu Kingston microSD.

Na pripojenie externého 8 ohmového reproduktora som použil rozhranie vstavaného reproduktora. Modul môžete ovládať odosielaním príkazov cez sériový port UART TTL, ako je napríklad prepínanie skladieb, zmena hlasitosti a režim prehrávania atď.

Napísal som vlastnú, veľmi jednoduchú knižnicu na ovládanie spustenia a zastavenia skladieb.

Modul Bluetooth HC-06

Tento bluetooth modul HC-06 som použil na odosielanie údajov z telefónu na hodiny. Prijíma štandard Bluetooth 2.0. Modul bluetooth som použil na nastavenie času, budíka, piesne, jasu … Funguje to perfektne! Nie je problém odoslať údaje aj vo vzdialenosti niekoľkých metrov od hodín. Na hodinách nie sú žiadne tlačidlá a spínače.

Do svojho telefónu s Androidom som nainštaloval bluetooth ovládač Arduino. Pripojím sa k modulu a cez terminál zadávam príkazy.

Napríklad:

  • sa0600 - nastaviť budík na 6:00
  • st1845 - stanovený čas na 18:45
  • sb80 - nastavte jas na 80
  • ps3 - zahrajte pieseň číslo 3

Ovládač

Použil som model Arduino Nano, pretože je malý a funguje s káblom USB typu Mini-B. Na osadenie ovládača a regulátora napätia LM7805 som použil terminál, ale nie je to potrebné.

Krúžky NeoPixel

Použil som dva prstence NeoPixel. Väčší krúžok so 60 diódami LED na zobrazenie minút a sekúnd. A menší krúžok s 24 LED diódami na zobrazenie hodín. Oba prstene som kúpil na Aliexpress.

Väčší prsteň som dostal poškodený, pretože bol krehký a pravdepodobne sa zlomil počas hrubého transportu.:(Existuje veľmi užitočná knižnica NeoPixel na ovládanie LED krúžku od spoločnosti Adafruit.

Krok 2: Rámček

Box
Box
Box
Box
Box
Box

Krabicu som vytvoril na svojom CNC stroji. Na prednej strane som vyfrézoval presné drážky pre dva krúžky. Obe drážky som vyplnil epoxidovou živicou. Po vytvrdnutí je epoxidová živica brúsiteľná a leštiteľná.

Ako ozdobu som použil hlavu chrobáka, ktorého som v lete našiel mŕtveho v lese. Tiež som to nalial do epoxidovej živice.

Lev som vyfrézoval na zadnej strane a natrel zlatom.

Krok 3: Zapojenie

Elektrické vedenie
Elektrické vedenie
Elektrické vedenie
Elektrické vedenie
Elektrické vedenie
Elektrické vedenie
Elektrické vedenie
Elektrické vedenie

Zapojenie je veľmi jednoduché a v zásade ide len o pripojenie modulu k regulátoru. Pripojil som vypínač a zásuvku DC Jack.

Na uchytenie modulov v krabici som použil malé skrutky a tavnú lepiacu pištoľ.

Krok 4: Kódovanie

Celý kód so všetkými potrebnými knižnicami a dokumentáciou modulov som umiestnil na Github.

Odporúča: