Obsah:

Ovládanie LED pomocou modulu NodeMCU WiFi a aplikácie Blynk: 7 krokov
Ovládanie LED pomocou modulu NodeMCU WiFi a aplikácie Blynk: 7 krokov

Video: Ovládanie LED pomocou modulu NodeMCU WiFi a aplikácie Blynk: 7 krokov

Video: Ovládanie LED pomocou modulu NodeMCU WiFi a aplikácie Blynk: 7 krokov
Video: Введение в плату разработки NodeMCU ESP8266 WiFi с примером HTTP-клиента 2024, Jún
Anonim
Ovládanie LED pomocou modulu NodeMCU WiFi a aplikácie Blynk
Ovládanie LED pomocou modulu NodeMCU WiFi a aplikácie Blynk

Tento návod vám ukáže, ako ovládať LED diódu pomocou WiFi modulu NodeMCU ESP8266 prostredníctvom aplikácie pre smartfóny Blynk. Ak ste začiatočník, čítajte ďalej. Ak ste skúsenejší, môže vás zaujímať preskočenie na koniec, kde hovorím o špecifikách fungovania tohto projektu.

Zásoby

NodeMCU -

Prepojovacie vodiče (všeobecné) - 2x

LED (ľubovoľná farba)

Breadboard

Krok 1: Nastavenie hardvérových pripojení

Nastavenie hardvérových pripojení
Nastavenie hardvérových pripojení
  1. LED anóda na digitálny kolík 8 na NodeMCU pomocou prepojovacieho vodiča
  2. Uzemnite obvod zapojením LED katódy k odporu 330 ohmov
  3. Druhý koniec rezistora pripojte k GND na doske NodeMCU.

Krok 2: Predvoľby

Predvoľby
Predvoľby
Predvoľby
Predvoľby

Predtým, ako sa dostaneme ku kódu, musíme zmeniť niektoré veci v základných predvoľbách v našom Arduino IDE. (Tento krok predpokladá, že už máte nainštalované IDE Arduino).

Prejdite na „Adresy URL dodatočného správcu dosiek“, skopírujte a prilepte doň tento odkaz:

arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json

Toto nastavenie umožňuje podporu doskám tretích strán, ako je NodeMCU, ktoré budeme používať.

Krok 3: Inštalácia knižníc + správna konfigurácia dosky

Inštalácia knižníc + správna konfigurácia dosky
Inštalácia knižníc + správna konfigurácia dosky
Inštalácia knižníc + správna konfigurácia dosky
Inštalácia knižníc + správna konfigurácia dosky

V tejto ukážke bude niekoľko knižníc, ktoré použijeme.

Najprv musíme nainštalovať balík dosiek ESP8266 tak, že prejdete na Nástroje> Doska:> Správca dosiek> a do vyhľadávacieho panela napíšete „esp8266“(pozri obrázok vľavo). Stiahnite si najnovšiu verziu prvého balíka, ktorý sa zobrazuje, „esp8266 by ESP8266 Community“. Tento balík podporuje dosky NodeMCU, takže ho budeme môcť používať.

Teraz musíme nainštalovať knižnicu Blynk. Prejdite na Nástroje> Spravovať knižnice> a do vyhľadávacieho panela zadajte „Blynk“(pozri obrázok vpravo). Stiahnite si najnovšiu verziu knižnice s názvom „Blynk od Volodymyra Shymanskyy“. Ako už pravdepodobne viete, táto knižnica umožní nadviazať spojenie medzi aplikáciou Blynk v našich telefónoch a NodeMCU.

Krok 4: Úprava nastavení

Úprava nastavení
Úprava nastavení

Začneme znova meniť preferencie, ale tentokrát pre našu radu. Robíme to z mnohých dôvodov, z ktorých najdôležitejším je, aby bol náš NodeMCU rozpoznaný IDE. K týmto nastaveniam sa dostanete tak, že prejdete na položku Nástroje, prejdete nadol a zobrazia sa zoznamy nastavení a rozbaľovacie ponuky, ktoré je potrebné vykonať.

  • Nastavte „Board:“na „NodeMCU 1.0 (ESP-12E)“alebo „NodeMCU 0.9 (ESP-12)“, nie je potrebné hovoriť, že to závisí od toho, aký NodeMCU máte. Ak ste si kúpili vyššie prepojený NodeMCU, mali by ste ho nastaviť na „NodeMCU 1.0 (ESP-12E)“, ak nie, overte si to u výrobcu.
  • Nastavte „Frekvencia CPU:“na 80 MHz. Frekvenciu hodín sme nastavili na 80 MHz, aby zodpovedala našej doske (alebo ju môžete nastaviť tak, aby bola so 160 MHz dvakrát rýchlejšia).
  • Nastavte „Rýchlosť nahrávania:“na 115200.
  • Nastavte „Flash size:“na 4 MB (FS: 2 MB OTA: ~ 1019 KB), alebo ak vaše IDE nie je najnovšou verziou, nastavte ho na „4M: 3M SPIFFS“.

Krok 5: Použitie aplikácie Blynk

Pomocou aplikácie Blynk
Pomocou aplikácie Blynk
Pomocou aplikácie Blynk
Pomocou aplikácie Blynk

Aplikácia Blynk je k dispozícii v obchode App Store aj Google Play. Nainštalujte si ho, vytvorte si účet (ak ste to ešte neurobili) a vytvorte nový projekt (pozrite si obrázok vľavo). Po vytvorení nového projektu kliknite na bodkovanú plochu, čím sa dostanete k miniaplikácii box a kliknite na tlačidlo. Jeho vlastnosti získate opätovným kliknutím na tlačidlo. Hneď ako si prezriete obrazovku Nastavenia tlačidiel (zobrazte obrázok vpravo), zmeňte výstup na digitálny kolík 8. Všimnete si, že je to ten istý kolík, ktorý používa dióda LED, takže pôjde o priame pripojenie.

Jednou z vecí, ktoré od Blynka potrebujeme, je token autentifikátora. Tento token je UID (jedinečný identifikátor), ktorý je potrebný na pripojenie konkrétneho hardvéru k telefónu. Tento token autentifikátora získate kliknutím na ikonu skrutky v pravom hornom rohu vedľa tlačidla prehrávania a posunutím nadol do sekcie autentifikačného tokenu, kde si môžete zvoliť zaslanie e -mailu. Tento token autentifikátora si ponechajte, pretože ho budeme potrebovať v nasledujúcom kroku.

Krok 6: Kód

Kód
Kód

Začnite načítaním príkladu v časti Súbor> Príklady> Blynk> Boards_WiFi> NodeMCU. Stretnete sa s pomerne krátkym množstvom kódu (zobraziť obrázok). Hovorí sa, že „char auth = ''" bude skopírovať a prilepiť váš autentifikačný token, ktorý sme získali v poslednom kroku. Pokiaľ ide o ssid a pass, stačí vložiť názov WiFi vášho smerovača (neurobte rovnakú chybu, akú som urobil pripojením k predlžovaču dosahu) a heslo. To je všetko! (dobre nie) Všetko, čo musíte vedieť, je nahrať kód na NodeMCU pomocou drôtu USB na Micro-B.

Krok 7: Špecifiká

V tomto kroku prediskutujem špecifiká, mikro, a prevediem vás tým, čo sa deje vo vnútri. NodeMCU beží na firmvéri ESP8266, čo znamená, že sa môže pripojiť k WiFi. Firmvér ESP8266 sa pripája k WAP (bezdrôtovému prístupovému bodu), ktorý môže byť vstavaný do smerovača alebo modemu. Na pripojenie k smerovaču alebo akémukoľvek WAP vynútenému heslom však potrebuje SSID (identifikátor sady služieb) a heslo, ktoré v náčrte uvádzame. Router funguje ako DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) a v zásade rozdeľuje IP adresy pripojeným zariadeniam, ktoré si tieto adresy prenajímajú na stanovenú dobu. IP adresa funguje ako jedinečný identifikátor zariadenia pripojeného cez WiFi, aby ho mohli rozpoznať ostatné zariadenia. Teraz môže byť ESP8266 prístupovým bodom (AP) sám o sebe, aby ho mohli ostatné bezdrôtové stanice objaviť a pripojiť sa k nemu. Akonáhle je skica nahraná pomocou knižníc Blynk, NodeMCU (alebo akékoľvek zariadenie založené na ESP8266) začne hľadať server Blynk v cloude. Akonáhle je tento signál zachytený cloudovým serverom Blynk, vytvorí sa pripojenie a na tento server sa dostanete prostredníctvom aplikácie pre smartfóny a môžete ho v aplikácii špecifikovať pre svoj projekt pomocou daného autentifikačného tokenu. V aplikácii Blynk sme priradili tlačidlo na ovládanie digitálneho pinu 8 na NodeMCU. Po stlačení tlačidla sa tieto údaje odošlú na cloudový server Blynk ako „1“a na palubný MCU, ktorý vykonáva úlohu odoslania vysokého napätia (3,3 V) na digitálny kolík 8, ktorý rozsvieti diódu LED.

Odporúča: