Obsah:

PWM s ESP32 - Stmievanie LED s PWM na ESP 32 s Arduino IDE: 6 krokov
PWM s ESP32 - Stmievanie LED s PWM na ESP 32 s Arduino IDE: 6 krokov

Video: PWM s ESP32 - Stmievanie LED s PWM na ESP 32 s Arduino IDE: 6 krokov

Video: PWM s ESP32 - Stmievanie LED s PWM na ESP 32 s Arduino IDE: 6 krokov
Video: Уроки Ардуино #11 - плавное управление нагрузкой, ШИМ сигнал 2024, Júl
Anonim
PWM s ESP32 | Stmievanie LED s PWM na ESP 32 s Arduino IDE
PWM s ESP32 | Stmievanie LED s PWM na ESP 32 s Arduino IDE

V tomto návode uvidíme, ako generovať signály PWM pomocou ESP32 pomocou Arduino IDE a PWM sa v zásade používa na generovanie analógového výstupu z akéhokoľvek MCU a že analógový výstup môže byť čokoľvek medzi 0 V až 3,3 V (v prípade esp32) a od 0 V do 5V (v prípade arduino uno) a tieto signály PWM (analógový výstup) sa používajú na stlmenie (variabilný výstup, osvetlenie LED s rôznym jasom) LED.

Krok 1: Veci, ktoré potrebujete

Veci, ktoré potrebujete
Veci, ktoré potrebujete
Veci, ktoré potrebujete
Veci, ktoré potrebujete
Veci, ktoré potrebujete
Veci, ktoré potrebujete

Pre tento tutoriál budete potrebovať nasledujúce veci: ESP32

Rezistory 220 ohmov

Farebná LED dióda

breadboard

Niekoľko skokanov

Krok 2: Pochopenie PWM na ESP32

Pochopenie PWM na ESP32
Pochopenie PWM na ESP32

ESP32 má 16 -kanálový PWM radič a týchto 16 kanálov je nezávislých a je možné ich nezávisle nakonfigurovať tak, aby získavali signály PWM s rôznymi vlastnosťami pre rôzne požiadavky. Predtým, ako prejdete kódom a celým procesom, potrebujete vedieť nasledujúce veci: >> existuje 16 (0 až 15) pwm Kanály v ESP32. Musíte si vybrať kanál PWM. >> Potom musíme vybrať frekvenciu pre PWM, môžeme ísť na 5 000 Hz. >> Tu máme rozlíšenie 1 až 16 bitov v ESP32, ale pre tento tutoriál pôjdeme iba na 8 bitov čo znamená, že jas bude riadený hodnotami 0 až 255. >> Musíte nastaviť LED pre PWM, aby ste na to použili nasledujúci riadok kódu a aby ste sa zmienili o kanáli LED (používame kanál 0 ESP32), ktorý používate pre PWM, a frekvencia (používame 5 000 Hz) PWM a rozlíšenie, ktoré používate (používame rozlíšenie 8 bitov). LedcSetup (ledChannel, freq, rozlíšenie); Hodnoty v našom prípade: const int freq = 5000; const int ledChannel = 0; const int Resolution = 8; >> potom pomocou nasledujúceho príkazu uveďte, ktorý LED pin potrebujete: ledcAttachPin (ledPin, ledChannel);- tu ledPin je pin č. Ktorý budeme používať & ledChannel je kanál, ktorý musíme vybrať pre PWM.5. Nakoniec na ovládanie jasu LED pomocou PWM použijete nasledujúcu funkciu: >> hlavnou dôležitou súčasťou kódu bude nasledujúci príkaz, ktorý zapíše analógový výstup na pin LED: ledcWrite (ledChannel, dutycycle); tento príkaz vyššie potrebuje „ledChannel“a „dutyCycle“, kde kanál je číslo kanála, ktoré budeme používať, a pracovný cyklus je hodnota, ktorú píšeme ako výstup na LED kolík.

Krok 3: Pripojenia

Pripojenia
Pripojenia

Pripojovacia časť je veľmi jednoduchá. K GPIO16 musíte pripojiť LED diódu s odporom, ako je znázornené na schéme.

Krok 4: Nainštalujte dosky ESP32 BOARDY do Arduino IDE

Nainštalujte dosky ESP32 BOARDY do Arduino IDE
Nainštalujte dosky ESP32 BOARDY do Arduino IDE

Uistite sa, že máte vo svojom počítači Arduino IDE a že ste do svojho Arduino IDE nainštalovali dosky ESP32, a ak to tak nie je, nainštalujte ho podľa nasledujúcich pokynov.:

Krok 5: Kód

Kód
Kód

Skopírujte nasledujúci kód a nahrajte ho do svojho ESP32: // číslo LED pinconst int ledPin = 16; // 16 zodpovedá GPIO16 // nastavenie vlastností PWMconst int freq = 5000; const int ledChannel = 0; const int resolution = 8; void setup () {// konfigurácia LED PWM funkcionalit ledcSetup (ledChannel, freq, Resolution); // pripojenie kanála k GPIO, ktorý sa má ovládať ledcAttachPin (ledPin, ledChannel);} void loop () {// zvýšenie jasu LED pre (int dutyCycle = 0; dutyCycle <= 255; dutyCycle ++) {// zmena LED jas s PWM ledcWrite (ledChannel, dutyCycle); oneskorenie (15); } // zníženie jasu LED pre (int dutyCycle = 255; dutyCycle> = 0; dutyCycle-) {// zmena jasu LED pomocou PWM ledcWrite (ledChannel, dutyCycle); oneskorenie (15); }}

Krok 6: Testovanie funkčnosti PWM

Testovanie funkčnosti PWM
Testovanie funkčnosti PWM

Po nahraní kódu uvidíte, ako sa intenzita vašich LED diód mení, a tým sa dostaneme na koniec tohto návodu. Bavte sa používať PWM s ESP32 vo svojich projektoch.

Odporúča: