Obsah:

Záznamník teploty Raspberry Pi: 8 krokov
Záznamník teploty Raspberry Pi: 8 krokov

Video: Záznamník teploty Raspberry Pi: 8 krokov

Video: Záznamník teploty Raspberry Pi: 8 krokov
Video: Мини ПК на Intel N100 - AC8-N, мощная безвентиляторная платформа, установка Home Assistant OS 2024, Júl
Anonim
Záznamník teploty Raspberry Pi
Záznamník teploty Raspberry Pi

Tu sú pokyny na zostavenie jednoduchého záznamníka teploty pomocou teplotného snímača I2C v hodnote 5,00 USD. Dáta sú uložené na SD kartu a dajú sa ľahko importovať do Excelu. Jednoducho zmenou alebo pridaním ďalších senzorov je možné zbierať aj iné typy údajov. Na tento projekt boli použité nasledujúce komponenty: Raspberry Pi (jednodoskový počítač) Snímač teploty (SF-SEN-11931)

Zapájacie drôty na nespájkovanú dosku K štartovacej súprave Zagros Raspberry Pi 2 patrí tiež všetko, čo je pre tento projekt potrebné, okrem snímača teploty!

Krok 1: Pripojte snímač teploty

Zapojte snímač teploty
Zapojte snímač teploty

Najprv spájkujte kolíky záhlavia alebo prívodné vodiče k senzoru. Použili sme záhlavia, takže by bolo možné senzor jednoducho zapojiť do dosky na chlieb.

Vykonajte nasledujúce pripojenia k portu GPIO Raspberry Pi. Pripojenie ADD0 k zemi určuje adresu I2C zariadenia. K zbernici I2C je možné pripojiť viac ako jeden senzor, ale každý z nich musí mať jedinečnú adresu. Senzor RPi GPIO VCC +3,3 V SDA SDA SCL SCL GND GND ADD0 GND (všimnite si, že toto nastavuje adresu zariadenia I2C) ALT N/C POZNÁMKA: NEPRIPÁJAJTE SENZOR VCC na +5 VDC, TO POŠKODÍ SENZOR

Krok 2: Zapnite zbernicu I2C

Povoliť zbernicu I2C
Povoliť zbernicu I2C

*** Novšia verzia nemusí tento krok vyžadovať. Ak súbor neexistuje, prejdite na ďalší krok.

Najprv musíte povoliť zbernicu I2C.

Zbernicu I2C je možné aktivovať dvoma spôsobmi

Prvým a najľahším je to urobiť pomocou pomocného programu raspi-config.

Na spustenie obslužného programu použite príkaz sudo raspi-config.

Vyberte Rozšírené možnosti, aby ste povolili zbernicu.

Druhým, ale zložitejším spôsobom je urobiť to ručne

Za týmto účelom upravte konfiguračný súbor /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf Použite príkaz: sudo nano /etc/modprobe.d/raspi-blacklist.conf Teraz zmeňte obsah súboru z:# blacklist spi a i2c štandardne (veľa používateľov ich nepotrebuje) čierna listina spi-bcm2708 čierna listina i2c-bcm2708 K tomuto: # predvolená čierna listina spi a i2c (veľa používateľov ich nepotrebuje) čierna listina spi-bcm2708 #blacklist i2c-bcm2708

Krok 3: Aktualizujte súbor Config.txt

Aktualizujte súbor Config.txt
Aktualizujte súbor Config.txt

Spustite nasledujúci príkaz na aktualizáciu súboru config.txt

sudo nano /boot/config.txt

Do súboru pridajte nasledujúce riadky:

dtparam = i2c1 = zapnuté

dtparam = i2c_arm = zapnuté

Krok 4: Nastavte modul I2C na načítanie pri zavádzaní

Nastavte modul I2C na načítanie pri zavádzaní
Nastavte modul I2C na načítanie pri zavádzaní

Modul I2C by mal byť nastavený na načítanie pri štarte Raspberry Pi. Vykonajte to úpravou súboru /etc /modules. Na úpravu tohto súboru je možné použiť nasledujúci príkaz: sudo nano /etc /modules Na koniec súboru pridajte nasledujúci riadok: i2c-bcm2708 i2c-dev

Krok 5: Nainštalujte balíky I2C

Nainštalujte balíky I2C
Nainštalujte balíky I2C

Nainštalujte balíky i2c-tools a python-smbus na dokončenie nastavenia I2C: Na inštaláciu balíkov je možné použiť nasledujúce príkazy: sudo apt-get install i2c-tools sudo apt-get install python-smbus Nakoniec pridajte používateľa pí (alebo akékoľvek požadované prihlásenie) do prístupovej skupiny I2C. Na tento účel je možné použiť nasledujúci príkaz: sudo adduser pi i2c Nasledujúcim príkazom zistíte, ktoré zariadenia sú pripojené k zbernici I2C: i2cdetect -y 1 Poznámka: nasledujúci príkaz použite, ak používate model A Raspberry Pii2cdetect -y0 Ak je správne pripojený, mala by sa zobraziť adresa I2C (v hexadecimálnom formáte) snímača teploty.

Krok 6: Program Datalogger

Program Datalogger
Program Datalogger

Načítajte a spustite ukážkový program pomocou nasledujúceho príkazu: python temp_logger.py Príkladový program je veľmi jednoduchý: Každých 60 sekúnd načítava teplotu zo snímača teploty a zaznamenáva ju do textového súboru (Tempdata.txt)

Krok 7: Zobrazenie údajov

Zobrazenie údajov
Zobrazenie údajov

Na zobrazenie súboru nespracovaných údajov použite nasledujúci príkaz: nano tempdata.txt Skopírujte údaje na jednotku USB a je možné ich ľahko importovať do programu Excel:

Krok 8: Protokolovanie na pozadí

Protokolovanie na pozadí
Protokolovanie na pozadí

Spustenie záznamníka na pozadí (bude fungovať aj po odhlásení). Použite nasledujúci príkaz: sudo python temp_logger.py & (Relatívna cesta) Existujú situácie, keď vyššie uvedený príkaz môže spôsobiť chybu, napríklad Python: nemožno otvoriť súbor „temp_logger.py“: [Errno 2] žiadny takýto súbor alebo adresár

To jednoducho znamená, že budete musieť použiť absolútnu cestu, čo znamená, že musíte zadať umiestnenie súboru z koreňového adresára. Jednoduchý spôsob, ako to urobiť, je kliknúť pravým tlačidlom myši na súbor temp_logger.py, skopírovať cestu a vložiť ho do terminálu a potom pred neho napísať „python“.

Takto vyzerá môj príkaz; python /home/pi/Desktop/temp_logger.py

Odporúča: